Waarom fysiotherapie voor dieren?In een gezond lichaam zijn alle onderdelen met elkaar in evenwicht en werken ze probleemloos. Bij een tijdelijke of blijvende stoornis die gelegen is in het bewegingsapparaat, kan een fysiotherapeut voor dieren uitkomst bieden.
Fysiotherapie kan dan de stoornis vaak geheel of gedeeltelijk verhelpen en herhaling voorkomen.
Wat is een dierenfysiotherapeut?
Sinds begin 1992 is wettelijk bepaald, dat dieren behandeld mogen worden met fysiotherapie. Dit mag alleen door fysiotherapeuten die een daartoe gespecialsieerde opleiding hebben gevolgd; na hun vierjarige opleiding humane fysiotherapie.
De meeste fysiotherapeuten voor dieren zijn lid van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren (NVFD), www.nvfd.nl.
Verwijzing door de dierenarts
De dierenfysiotherapeut behandelt dieren die worden doorverwezen door een dierenarts. De dierenarts stelt een diagnose.
Ook kan een eigenaar rechtstreeks contact opnemen met de dierenfysiotherapeut. De dierenfysiotherapeut kan dan contact opnemen met de desbetreffende dierenarts.
Aan het eind van de behandelsessie zal de dierenfysiotherapeut een verslag sturen naar de verwijzend arts, zodat deze op de hoogte blijft van wat er met zijn patiënt gebeurt.
Wat kan er zoal behandeld worden?
Typische klachten die door een dierenfysiotherapeut verholpen kunnen worden zijn:
- Rugklachten
- Ouderdomsklachten
- Reumatische aandoeningen
- Heupdysplasie (HD)
- Letsel aan spieren, gewrichten, banden en pezen
- Verlammingen
- Behandelingen na operaties
- Wonden
Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
Eerst houdt de dierenfysiotherapeut een vraaggesprek met de eigenaar van het dier over de problemen.
Naar aanleiding van dit gesprek en de al eerder gestelde diagnose van de dierenarts volgt het fysiotherapeutisch onderzoek, waarbij door middel van observatie, metingen en specifieke testen de behandelbare aspecten worden beoordeeld.
De uitkomst (het behandelplan) wordt besproken met de eigenaar van het dier:
- Wat houdt de klacht precies in volgens de dierenfysiotherapeut;
- Wat gaat de dierenfysiotherapeut eraan doen;
- Hoe lang gaat de behandeling duren;
- Hoe vaak wordt er behandeld
- Wat zijn de kosten;
- Wat kan de eigenaar zelf doen.
De dierenfysiotherapeut beschikt over een groot aantal behandelingsmogelijkheden die in vier groepen zijn te verdelen:
1. Bewegingstherapie
- Dit is het vergroten van de bewegingsmogelijkheid van gewrichten, het vergroten van de kracht of de lengte van de spieren, ontspanningsoefeningen, aanleren van de juiste bewegingen en stabiliteitstraining.
2. Massagetherapie
- Hiervoor zijn er verschillende technieken, met een speciaal doel, zoals verminderen van de spierspanning, ontwatering van de weefsels en bevordering van de bloedsomloop.
3. Fysiotechnische applicaties
- Hieronder vallen behandelingen door middel van warmte, koude, licht, water, electrotherapie en bijvoorbeeld geluidsgolven.
4. Dry Needling
- Dit is een techniek waarbij een zeer dun naaldje door de huid en spier direct in een triggerpoint wordt geprikt. Zo’n triggerpoint is een zeer plaatselijke verharde en pijnlijke plek (een ‘knoop’) in een spier, die de oorzaak kan zijn van allerlei pijnklachten. Omdat er geen vloeistof wordt geïnjecteerd spreken we van dry needling.
Om welke klachten gaat het bij Dry Needling?
Lokale pijn in een spier, met of zonder uitstraling;
Bewegingsbeperkingen en/of stijfheid;
Verminderde kracht in een spier door triggerpoints;
Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag;
Vaak wordt een combinatie van bovenvermelde behandelmethoden
toegepast.
Tijdens de behandelingen zal ik als dierenfysiotherapeut adviezen geven om herstel te bevorderen en herhaling van de klachten te voorkomen.
De adviezen kunnen betrekking hebben op beweging, rust, eetgedrag, oppakken/hanteren. Ook kan de eigenaar huiswerkoefeningen meekrijgen.
Meer informatie over dierenfysiotherapie?
Bel me gerust als u nog vragen heeft. Ik zoek graag voor u uit of dierenfysiotherapie een oplossing voor uw dier kan zijn. En ik leg precies uit hoe de behandeling dan in zijn werk zou gaan.